Diaspora: unealta politică a băsiștilor

Da, încă mai există băsiști. Nu vechii pedeliști din „marele” PNL, ci niște politicieni (să le zicem așa) aciuați prin Partidul fostului președinte al României.

Acest partid a lua ființă atunci când Traian Băsescu a realizat că PD-L nu mai este jucăria sa personală și s-a văzut nevoit să își construiască alta, împreună cu câțiva oameni loiali dar și cu un aport serios de resursă umană din afara politicii. Așa a apărut Partidul Mișcarea Populară.

Fără vreun succes demn de luat în seamă la nivel național, Băsescu și ai săi au avut nevoie de o altă abordare politică. Așadar, s-au orientat către două teme populiste și universal – valabile: românii de pretutindeni și unirea cu Republica Moldova.

Și strategia s-a dovedit a fi un succes, având în vedere obiectivele și capacitatea politică mediocre ale partidului băsist. PMP a intrat în parlament la alegerile din 2016, beneficiind de foarte multe voturi provenite din diaspora și din Republica Moldova – unde a și câștigat alegerile.

Campionii (cam-pionii) acestei reușite electorale au fost Doru Coliu – președintele filialei diaspora a PMP și Constantin Codreanu – care a devenit președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Camerei Deputaților.

Numai că timpul a trecut, și așa cum se obișnuiește în politica românească, oamenii care au votat au fost dați uitării. Astfel, Doru Coliu a fost recent ales în funcția de președinte al filialei PMP Giurgiu (deși pe pagina sa de pe o rețea de socializare figurează ca președinte al PMP Diaspora). Nu știm cum se îmbină activitatea specifică diasporei cu cea de județ, dar oricât am analizat problema, nouă ne-a dat cu virgulă.

Pe de altă parte Codreanu, la nici doi ani de la alegeri, a fost anunțat (de către Traian Băsescu) drept candidat al Partidului Unității Naționale (PUN) la alegerile pentru primăria Chișinăului. În condițiile în care atât PMP din România, cât și PUN din Republica Moldova susțin sus și tare că ROMÂNII DIN REPUBLICA MOLDOVA NU FAC PARTE DIN DIASPORA! – știți voi, delirul ăla cu „frații noștri” etc.

Oare cum vor explica reprezentanții PMP aceste manevre politice atunci când va veni ziua următoarelor alegeri? Poate nu va fi nevoie de explicații, deoarece se vor regăsi în „mare construcție de dreapta” alături de „marele” PNL și de „marele” Dacian Cioloș….sau poate nu.

 

LATER EDIT: conform unui sondaj apărut recent în mass media, Traian Băsescu este considerat de către moldoveni una dintre cele mai de încredere două personalități străine. A doua este Vladimir Putin.

QED!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.